Vsak odnos potrebuje spodbudo

Eva Krebl
15 maja, 2023

Kaj spodbuja posameznika ali par, da vztraja, ko se sooči z resnico o odnosih?

To je vednost, da imajo vsi pari težave, da ima vsak odnos več stopenj in da naša preteklost vpliva na naše sedanje odnose. 

Zakaj zakonca vztrajata skupaj, ko nastanejo težave? Kaj spodbuja osebo, da se sooči z bolečino ali razočaranjem v odnosu in ne obupa?

Vsakega posameznika spodbuja nekaj drugega. Pri nekaterih je to močna volja. Spodbuja jih k odločenosti, da ne bodo odnehali in da jim ne bo spodletelo. Takšni ljudje so pogosto zelo disciplinirani in niso navajeni sprejeti neuspeha. Nimajo pa vsi močne volje ali notranje motivacije. Nekateri zelo hitro odnehajo in si ne delajo skrbi. Velikokrat prehitro odnehajo. 

Nekatere k vztrajnost v odnosu spodbuja strah pred tem, kaj bodo rekli ljudje, če bo prekinil odnos in zapustil partnerja. Na prvi pogled to ni dobra spodbuda, lahko pa pozitivno učinkuje na način, da par prisili k odkrivanju novih načinov za boljši medosebni odnos in tako lahko prepreči razpad odnosa.

Spet druge skozi težave spodbuja odločenost, da bodo držali besedo. To se velikokrat navezuje na besede, ki so jih izrekli pred oltarjem “v dobrem in slabem…”. Dali so besedo in bodo trdno odločeni, da bodo svojo obljubo tudi izpolnili. 

Za nekatere je močna spodbuda vera. Nekateri ostanejo poročeni, ker se držijo svetopisemskih načel, da Bog ne mara razveze in da to kar je Bog združil naj človek ne ločuje. Motivacija je v tem primeru versko prepričanje. 

Veliko parov pa se odloči za vztrajanje v odnosu zaradi otrok. Ne želijo jih iztrgati iz okolja, ki so ga vajeni, jih seliti drugam, jih ločevati in siliti v izbiro pri katerem od staršev bo živel. Želja, da otroci ne bi izgubili varnosti, stabilnosti in družine jih motivira, da začnejo reševati težave v odnosu. 

Veliko otrok ločenih staršev ima zaradi ločitve zelo boleče izkušnje. Otroci se morajo s težavo prilagajati spremembam, saj njihovi starši niso motivirani za vztrajno premagovanje težav v svojem odnosu.

Težak in zapleten proces je v odnosih, kjer je prisotna nezvestoba ali trpinčenje. Rešitev v takih odnosih ni nemogoča, a zahteva ogromno truda.

 

Povzeto po Becky in Roger Tirabassi (Kako živeti s partnerjem, saj brez njega ne gre?!)

Eva Krebl

Eva je študentka Biopsihologije. V njeni glavi se vsakodnevno rodi toliko misli, da mora nujno vzeti svinčnik, list in spiti požirek dobrega črnega čaja ter vse to spraviti na papir. Takrat se zanjo ustavi čas. Zato je čisto na mestu, da je vodja našega projekta “Resnične zgodbe” in, da sodeluje pri pripravi prispevkov za blog v sklopu uredništva. Najbolj jo zanima področje klinične psihologije in nevroznanosti. V prostem času pa si rada vzame trenutek za ljudi, dobro knjigo, sprehod v naravi in poslušanje ptičjega petja.

Morda vas bo zanimalo tudi: 

Posttravmatska rast

Posttravmatska rast

Ljubezen občutimo v koži, trebuhu in v srcu. Nova znanost pa pravi, da resnično jedro ljubezni predstavljajo možgani. Možgani so ključni za proces ljubečega plesanja z drugim.

Zaljubljeni možgani

Zaljubljeni možgani

Ljubezen občutimo v koži, trebuhu in v srcu. Nova znanost pa pravi, da resnično jedro ljubezni predstavljajo možgani. Možgani so ključni za proces ljubečega plesanja z drugim.