Nosečnost – dogajanje, ki nas spreminja in spremeni

Neža Novak
15 oktobra, 2021

Dejstvo, da je ženska noseča, jo zaznamuje – odslej ne bo nikoli več takšna, kot je bila pred tem, saj je od trenutka spočetja otroka njegova mama.

Zaradi nosečnosti, ker v ženskem telesu biva še eno telo, njen otrok, se začnejo v ženski mnogi novi procesi tako na čustvenem kakor tudi na telesnem področju.

Nekateri pari si nosečnosti želijo, spet druge pa nosečnost preseneti. Od tod večinoma izvirajo tudi reakcije parov na novico o nosečnosti ter na sprejemanje le-te. Že v začetku nosečnosti hormoni v ženskem telesu poskrbijo za spremembe v čustvovanju, ki se kažejo kot otožnost, razdražljivost, strah, skrb, pa tudi veselje, vzhičenje, navdušenje in radost. Na telesnem področju pa v prvih tednih nosečnosti ženska lahko doživlja slabost, poslabšan apetit,  močno utrujenost, pogostejše uriniranje, zmanjšano želja po intimnih odnosih s partnerjem… Vse to so novosti, ki lahko žensko, ki je zanosila prvič, presenetijo. Prav tako pa lahko presenetijo tudi njenega partnerja, ki svoje partnerke skoraj ne prepozna več. Velik izziv je torej lahko že sprejeti samo dejstvo, da se je napovedal otrok, ženska se sooči s sprejemanjem vseh sprememb, ki se dogajajo na njej in znotraj nje, mnogo prilagoditev pa nosečnost terja tudi v partnerskem odnosu. Prednost za par je v teh trenutkih gotovo medsebojna iskrenost, povezujoč pogovor in odprto sprejemanje partnerja v vseh njegovih čutenjih – brez obtoževanja, negiranja njegovih čustev ali zavračanja določenih čutenj in občutij.

Tekom nosečnosti se tako zgodi mnogo prilagoditev v svetu nosečnice in njenega partnerja. Ko nosečnost v polnosti sprejmeta, se začne tudi pot povezovanja z otrokom, s katerim se lahko pogovarjata, mu pripovedujeta, prepevata, ga vabita, mu povesta, da ga imata že sedaj rada, kdo vse ga pričakuje in se ga veseli… Povezovanje z otrokom tekom nosečnosti po raziskavah sodeč omogoča tudi lažje navezovanje nanj po rojstvu. Hkrati pa je to tudi del priprave na porod.

Ko se ženska pripravlja na porod je ključno, da se čuti opolnomočena, podprta in da z nekom, ki mu lahko zaupa, naslovi morebitne strahove, ki so navadno velik in ključni dejavnik, da porod ne poteka tako hitro in dobro, kot bi sicer lahko. Pomembno je nasloviti pričakovanja do sebe in do partnerja med porodom ter se pogovoriti o morebitnih odločitvah glede poroda in poteka po porodu, za katere med samim porodom ne bo časa. To daje ženski občutek varnosti in odpira dodatne možnosti za hiter in lep porod.

Porod svoj vrhunec doseže z rojstvom otroka – takrat pa se dokončno rodita tudi njegova mati in oče. Po otrokovem rojstvu se zgodi prvi stik z njim ter vrtinci različnih občutij. Ko mama ostane sama z otrokom in začne dojemati vse novosti, ki jih trenutno doživlja – vzpostavljanje dojenja, navezovanje stika z otrokom, sprejemanje spet spremenjenega lastnega telesa, utrujenost, jokavost … – se znajde v novem valu občutij, ki so ji bila doslej neznana. Dobrodošlo je, če jih lahko komu zaupa, ki ji bo pomagal razumeti, da so vsa dogajanja normalna in da se bo hormonsko ravnovesje čez nekaj dni ustalilo ter bo življenje spet malce manj komplicirano, kakor se zdi prve dni po porodu.

Nekaj dni po porodu mama dojame, da je to zares njen dojenček, bitje, ki je raslo pod njenim srcem in ga je ona rodila. Sooči se z dejstvom, da bo sedaj za vedno še za nekoga odgovorna in da bo za vedno skrbela zanj. To je čas, ko se njena lestvica prioritet v življenju navadno močno spremeni in ko je podpora partnerja in drugih pomembnih bližnjih zanjo ključnega pomena.  Prav tako pa je pomembno, da v tem obdobju, ko je skrb za otroka zagotovo najpomembnejše in najnujnejše opravilo, partnerja ne pozabita na njun odnos, ki si zasluži svoj čas, saj si partnerja zaslužita pozornost in ljubezen drug drugega. Če bosta očka in mamica v redu, bosta lahko tudi za otroka lepo poskrbela in bodo cilji in izzivi lažje dosegljivi in izvedljivi.

Neža Novak

Neža je magistrica Zakonskih in družinskih študij, specializantka Zakonske in družinske terapije ter mamica treh otrok. Na našem inštitutu vodi skupini za nosečnice in mlade mamice. Svoje izkušnje in znanje iz področja starševstva pa deli v prispevkih na našem blogu.V prostem času se rada druži z družino in prijatelji, rada vrtnari, izdeluje voščilnice in druge izdelke iz papirja ter se z možem odpravi na polet z letalom.

Morda vas bo zanimalo tudi: 

Starši kot preroki

Starši kot preroki

»Naš ne mara sadja, sploh marelic ne.« »Ti bom pomagala obut čevlje, ker si jih sam (še) ne znaš.«...