Si tukaj zame?

Uredništvo
18 decembra, 2021

V ljubezenskem odnosu hodimo po ozki brvi. Ko zapihajo vetrovi dvomov in strahu, nas lahko zgrabi panika in se oklepamo drug drugega, ali pa se na hitro obrnemo vsak v svojo stran in stečemo v zavetje. Toda brv je vse ožja in na njej je vse težje ujeti ravnotežje. Da se obdržimo, se moramo premikati skupaj in se odzivati na čustva druge osebe. Ko se povežemo, se medsebojno uravnovesimo. Zaživimo v čustvenem ravnotežju katerega temelj je empatija.

Beseda emocija (čustvo) prihaja iz latinske besede emovere, ki pomeni premikati se, gibati se. Pravimo, da nas čustva “ganejo” ali da nas “gane” ali “premakne”, ko nam naši ljubljeni pokažejo svoja globlja čustva. Če se partnerji želijo zbližati, zagotovo morajo omogočiti, da jih njihova čustva premaknejo v nove poti odzivanja drugega na drugega. Naučiti se tvegati in pokazati svojo nežnejšo plat, ki smo se jo s časom naučili skrivati ni enostavno. Ko uspemo priznati, da nas je strah izgube in osamljenosti, lahko spregovorimo tudi o svojem hrepenenju po ljubeznivosti in povezanosti. Ta čustvena odzivnost temelji na treh glavnih sestavinah:

 

DOSTOPNOST: Ali te lahko dosežem?

Biti dostopen pomeni, da tudi v obdobju, ko smo v dvomih ali občutkih negotovosti ostanemo odprti in nas partner lahko doseže. Velikokrat to pomeni, da smo se pripravljeni truditi in razumevati svoja lastna čustva, da nas ta ne preplavijo zelo močno. S tem se lahko uglasimo s partnerjevimi navezovalnimi znaki, namesto, da bi se od njega odtujili.

 

ODZIVNOST: Ali se lahko zanesem na to, da se boš čustveno odzval/a name?

Biti odziven pomeni, da se uglasimo s partnerjem in pokažemo, da se nas njegova čustva, predvsem strah in navezovalne potrebe, dotaknejo. Tako jih sprejmemo in damo prednost čustvenim znakom, ki nam jih kaže partner, ter v zameno jasno pokažemo razumevanje in skrb. Rahločutna odzivnost se nas vedno čustveno dotakne in nas pomiri tudi na telesni ravni.

 

VPLETENOST: Ali sem lahko prepričan/a, da me ceniš in boš stal/a ob meni?

Čustvena vpletenost pomeni, da si osredotočen, da te nekaj prevzame, pritegne, privleče, da se zavzemaš za to in se temu zaobljubiš. Čustvena vpletenost na tem mestu pomeni zelo posebno vrsto pozornosti, ki jo namenimo samo ljubljeni osebi – dlje kot jo gledamo, več se je dotikamo. Za partnerje to pogosto predstavlja, da so čustveno navzoči.

Te tri osnovne sestavine pogovorov si lahko zapomnimo ob pomoči vprašalnice ALI in vprašanja Ali si tukaj zame – ali si čustveno dostopen zame, se odzivaš name in si čustveno vpleten z mano? 

 

Povzeto po knjigi dr.Sue Johnson “Hold Me Tight”.

Povzela Eva Krebl.

 

Uredništvo

Uredništvo našega bloga skrbi za redno objavljanje strokovnih prispevkov sodelavcev, objavljanje zgodb iz projekta Resnične zgodbe ter novic vezanih na delovanje inštituta.

Morda vas bo zanimalo tudi: