Podelite s partnerjem

Uredništvo
19 decembra, 2021

Nekaj čisto naravnega je, da se neradi soočamo s svojo ranljivostjo. Živimo v družbi, ki pravi, da bi naj bili močni in neranljivi. V življenju smo nagnjeni k zanikanju svoje šibkosti ali ignoriranju. Namesto, da bi se soočila s svojo žalostjo in hrepenenjem, se Carey raje oklepa jeze. ”Sicer mislim, da se bom spremenila v neko šibko, cmeravo, odvisno dete.” Strah nas je, da bomo obtičali v svoji bolečini. Partnerji mi govorijo: ” Če si dovolim jokati, mogoče nikoli ne bom mogel/a nehati. Kaj pa, če izgubim nadzor in jočem v nedogled?” Ali pa: Če si dovolim čutiti to, bom samo še bolj prizadet/a. Bolečina me bo prevzela in postala bo neznosna.” 

Mogoče se še posebej bojimo priznati svojo šibkost partnerju. Zdi se nam, da bi s priznanjem svoje ranljivosti tistemu, ki nas lahko najbolj prizadene, v roke položili orožje. Partner nas lahko izkoristi in se zaradi tega nagonsko zavarujemo.

Če gledamo obratno, včasih neradi prepoznamo znake nezadovoljstva pri partnerju, celo kadar so očitni. Včasih ne vemo natančno, kaj naj bi čutili ali naredili, še posebej, če nimamo podlage za učinkovito odzivanje. Morda še nikoli nismo bili priča temu, kako graditi varno vez v praksi. Ali pa ne želimo priznati ali se zaplesti v partnerjevo, ali, posledično lastno ranljivost. Vedno me navduši, kako nas otroški jok pripravi do nekega odziva. Temu damo prednost. Otroci nas ne ogrožajo in mi sprejmemo dejstvo, da so ranljivi in nas potrebujejo. Otroke vidimo v okviru navezanosti, odrasle pa smo se naučili gledati drugače. 

Nikoli ne bomo ustvarili zares močne in varne vezi, če svojim partnerjem ne dovolimo, da nas spoznajo v celoti ali če nas oni ne želijo v celoti spoznati. David, energičen doktor znanosti to razume. ”No, z glavo mislim, da razumem, da moje izogibanje tem velikim čustvom, kot sta strah in žalost, nekako spremeni stvari. Če se skrivam in izogibam vsakemu znaku nezadovoljstva pri drugi osebi ter iščem negativnosti, samo da lahko zbežim, se res ne moreva povezati.”

Želimo si in potrebujemo partnerjeve odzivnosti na našo bolečino. Partner se ne more odzvati, če mu svoje bolečine ne pokažemo. Za ljubezen sta potrebna zaupanje in pogum. Če gojite resnične in velike dvome o dobrih namenih partnerja, na primer, če se ga fizično bojite, potem je seveda najbolje, da mu ne zaupate. Ko ste s partnerjem pripravljeni deliti svojo ranljivost, začnite počasi. Ni vam potrebno takoj razkriti svoje duše. Že če samo spregovorite o tem, kako vam je z njim ali z njo, je odlično. Začnete lahko: ”Težko se mi je pogovarjati o tem…”. Na tak način vam bo lažje razkriti delček tega, glede česar ste ranljivi. Ko se boste počutili udobno, lahko še globlje spregovorite o razlogih vaše bolečine. To bi moralo odpreti vrata vašemu partnerju, da se odzove in razkrije svoje ranljive točke in vzroke zanje.

Povzeto po knjigi dr.Sue Johnson “Hold Me Tight”.

Povzela Eva Krebl.

 

Uredništvo

Uredništvo našega bloga skrbi za redno objavljanje strokovnih prispevkov sodelavcev, objavljanje zgodb iz projekta Resnične zgodbe ter novic vezanih na delovanje inštituta.

Morda vas bo zanimalo tudi: