Najine ranljive točke

Uredništvo
21 decembra, 2021

V ljubezni smo vsi ranljivi – to je njen del. Pred tistimi, ki jih ljubimo, smo čustveno goli in tako je neizbežno, da včasih drug drugega prizadenemo z nepremišljenimi besedami in dejanji. Čeprav to boli, je bolečina pogosto površinska in ne traja dolgo. Toda skoraj vsi smo še posebej občutljivi vsaj na eno stvar. To je naša ranljiva točka na čustveni koži, ki je občutljiva na dotik, hitro dostopna in zelo boleča. Če nas kdo dregne vanjo, lahko okrvavi cel naš odnos. Ob tem takoj izgubimo čustveno ravnotežje in vstopimo v kaos.

Kaj narančno je ranljiva točka? Opredeljujemo jo kot točko velike občutljivosti, ki je nastala v bolečih trenutkih v posameznikovih preteklih in trenutnih odnosih, ko je bila njegova potreba po navezanosti večkrat zapostavljena, neupoštevana ali zavrnjena. Posledice te nezadovoljene potrebe po varni čustveni povezanosti so občutki čustvene prikrajšanosti ali zapuščenosti. Prav čustvena prikrajšanost in zapuščenost pa sta splošni potencialno ranljivi točki pri lkubezenskih partnerjih. Te občutljive točke so pogosto posledica ran v odnosih s pomembnimi ljudmi v naši preteklosti, še posebej s starši, ki nam dajo osnovno podlago za ljubeče odnose; z brati, sestrami in drugimi člani družine; ter seveda s prejpnjimi partnerji. 

Ljudje imajo več ranljivih točk, čeprav običajno ena prevladuje, glede na to, kako lahko par popelje v negativno spiralo. Ranljive točke pa niso vedno opomniki starih ran; oblikujejo se lahko v trenutnem odnosu, celo v sicer srečnem razmerju, če se počutimo še posebej čustveno prikrajšane ali zavrnjene. Pojavijo se lahko med velikimi spremembami ali krizami – kot so rojstvo otroka, bolezen ali izguba službe – ko je naša potreba po podpori zelo intenzivna, a nas partner ne podpre. Razvijejo se lahko, če partner deluje kronično nezainteresirano, kar poraja vseobsegajoč občutek bolečine, ki nato prežema celo manjše zadeve. Neodzivnost naših ljubljenih popolnoma odrgne našo čustveno kožo. 

Ljudje, ki so odrasli v zavetju varnega, ljubečega odnosa med starši, si lažje zacelijo te odrgnine, saj imajo manj ranljivih točk in te niso zelo globoka. Ko razumejo, kaj je v ozadju njihovih negativnih interakcij z ljubljenimi, se lažje osvobodijo zanke in pomirijo bolečino. Toda za tiste, ki so od svojih ljubljenih doživeli travme ali so jih tisti, od katerih so bili odvisni, zanemarjali, je proces daljši in napornejši. Njihove ranljive točke so velike in tako občutljive, da sta zanje dotikanje njihovih lastnih strahov in zaupanje v partnerjevo podporo velika izziva. 

Kljub vsemu temu, pa nismo ujetniko svoje preteklosti. Stvari lahko spremenimo na bolje. Posebaj ob pomoči ljubečega partnerj lahko pozdravimo celo globoke ranljive dele. Ustvarimo lahko osnovni občutek varne povezanosti, če nam odzivni partner pomaga spopasti se z bolečimi občutki. Zato je na mestu, ko rečemo, da nas ljubezen resnično preobraža.

Povzeto po knjigi dr.Sue Johnson “Hold Me Tight”.

 

Uredništvo

Uredništvo našega bloga skrbi za redno objavljanje strokovnih prispevkov sodelavcev, objavljanje zgodb iz projekta Resnične zgodbe ter novic vezanih na delovanje inštituta.

Morda vas bo zanimalo tudi: