Moč objema

Maja Maraž
09 marca, 2022

Beseda objem, v angleškem jeziku “hug” izvira iz besede “hagen” in pomeni biti nežen, objeti, tolažiti. Objem ni le univerzalna vrsta pozdrava med dvema osebama, temveč tudi oblika naklonjenosti. Način s katerim izrazimo domačnost, sočutje, bratstvo, prijateljstvo. Znana Ameriška družinska psihoterapevtka in avotorica Virginia Satir, ki se je raziskovalno ukvarjala s pomenom dobrih odnosov je dejala: “Potrebujemo štiri objeme na dan za preživetje. Osem objemov na dan za zdravo funkcioniranje. Dvanajst objemov na dan za osebno rast.”. Ob letošnjem svetovnem dnevu objemov, ki smo ga kot vsako leto obeležili 21.januarja je pomen te geste še toliko močnejši, saj smo bili lep čas prikrajšani možnosti objema oseb, ki nam največ pomenijo. Pomanjšanje objemov in fizičnega kontakta je in še vedno pri marsikom sproži občutek osamljenosti, izoliranosti in bolečine. To ni nič nenavadnega, saj so številne študije poudarile korist objemanja za človekovo čustveno, psihično in fizično zdravje.

 

Zakaj je objemanje tako močno?

Ob vsakem objemu prične naše telo proizvajati endorfine, ki lajšajo bolečino in stres ter povzročajo občutek sreče in evforije. Ob njih pa se sprošča hormon oksitocin, ki ga poznamo tudi pod imenom “hormon ljubezni”. Nevrološko gledano imajo torej objemi velik vpliv na naše telo. Poleg nevrološkega pogleda pa je tukaj še bolj psihološki, človeški bi lahko rekli. Objem je gesta, vedenje s katerim damo našim možganom vedeti, da nismo sami. Damo jim vedeti, da je tukaj ob nas nekdo, ki nam je pripravljen stati ob strani, pomagati ter nuditi ljubezen in bližino. To sporočilo nas pomiri v celoti. Pomiri nas toliko, da smo bolj zadovoljni z življenjem ter se uspemo uspešneje soočati s težavami.

 

Pomen objema v otroštvu

Objemi so prirojena človeška potreba. So tista tiha, neverbalna komunikacija, ki jo vsi razumemo. Pomen objema razumemo že v otroštvu, saj nam že takrat objem mame in očeta nudita občutek varnosti in miru. Ne le to. Preko objemov staršev se učimo kako izražati svoja čustva, kako kazati ljubezen in naklonjenost. Družine so si zelo različne glede tega. V nekaterih družinah so objemi zelo dobrodošli, spodbujeni, pri drugih pa je lahko čutiti veliko hladnost in odtujenost tega fizičnega stika. 

 

Objema ne čutimo le na koži, temveč tudi v duši

Letošnji svetovni dan objemov je bil za marsikoga tudi boleč praznik. Ob misli na osebe, ki so preminule in za katere smo mislili, da tisti zadnji objem ne bo zadnji, pa je žal bil. Tej objemi nam še posebej ostajajo zapisani v spominu, saj nas spominjajo na odnos, ki ga ni več oziroma je sedaj v drugi obliki. Ravno zato, ker ima objem takšno moč pa vemo, da preide okvire časa in prostora, je večen, zato lahko zamižimo in se spomnimo objema z ljubljeno osebo ter se tako vrnemo nazaj v čas. V sedanjosti, ko objemi in možnost “normalnega” srečanja z bližnjimi nista več tako zelo samoumevni je zelo na mestu, da izkoristimo vsako priložnost za varen objem, z mislijo, da prinaša ljubezen in toplino v naše srce in srce drugega. 

Maja Maraž

Maja je psihologinja, sistemsko relacijska psihoterapevtka, učiteljica čuječnosti ter Gottman partnerska psihoterapevtka v izobraževanju. Je vodja našega inštituta, predavateljica, vodja naših izobraževanj ter avtorica številnih strokovnih prispevkov. Že več kot deset let raziskuje področje relacijske travme in temelj sreče v življenju. Svojo srečo najde predvsem v jadranju z družino, ob branju knjige in toplem čaju ter v družbi prijateljev ob dobri hrani.

Morda vas bo zanimalo tudi: 

Posttravmatska rast

Posttravmatska rast

Ljubezen občutimo v koži, trebuhu in v srcu. Nova znanost pa pravi, da resnično jedro ljubezni predstavljajo možgani. Možgani so ključni za proces ljubečega plesanja z drugim.