Kako zgraditi trden občutek samospoštovanja

Eva Krebl
30 septembra, 2022

Samospoštovanje je splošni občutek, ki ga imamo o svoji lastni vrednosti ali samovrednotenju. Močan in trden občutek samospoštovanja izvira globoko iz notranjosti, iz prepričanja o naši pomembnosti in vrednosti. Nizko samospoštovanje je nekaj, s čimer se v življenju srečamo vsi. Vzroki za tak občutek izvirajo iz različnih področij, in sicer medsebojni odnosi, zlorabe ali travme iz otroštva, izkušnje neuspeha, negativni notranji glas, neprijetni občutki glede videza in telesne podobe. To je prepričanje, da smo neustrezni in nevredni. Zaradi nizkega samospoštovanja se počutimo grozno, kar vpliva na našo voljo in motivacijo, da bi v življenju karkoli naredili. Zlahka se lahko zavrtimo v temno jamo negativnega razmišljanja, ki ga omejujejo naša škodljiva in omejujoča prepričanja. Zato je ključnega pomena, da krepimo samospoštovanje in imamo visoko mnenje o tem, kdo smo in česa smo sposobni. Različne tehnike, ki nam pomagajo krepiti samospoštovanje so bistvenega pomena za osebno rast in srečo. Globok občutek samospoštovanja je nekaj, kar je treba razvijati in negovati skozi čas. V tem članku boste našli različne tehnike, ki pomagajo okrepiti boljše samospoštovanje. Če skrbimo zase, se naše samospoštovanje močno okrepi. Izboljša se naše počutje, saj se sproščajo endorfini in se tako znebimo stresa. Počutili se bomo močnejše in bolj zdrave, zmanjšali se bodo tudi morebitne občutke tesnobe in depresije.

  1. Izrazite hvaležnost

Za večino od nas je povsem naravno, da se osredotočamo na negativne plati situacij in se spominjamo preteklih razočaranj in neuspehov. Če želite obrniti te misli in nahraniti svoj um, morate izraziti hvaležnost. Vaše samospoštovanje se bo dvignilo, saj boste prepoznali svoje dosežke in se manj obremenjevali s stvarmi, ki jih nimate ali še niste naredili. 

  1. Reci ne 

Včasih je ljudem lažje reči “da”. Vsaj tako se boste pokazali kot koristni in prijazni, kajne? S postavljanjem lastnih prednostnih nalog na prvo mesto boste pridobili večji nadzor nad svojim življenjem in ne boste preobremenjeni z opravljanjem nalog drugih ljudi. 

  1. Postavite si izziv

Če si postavite izziv, je to izjemno učinkovit način za izboljšanje samospoštovanja. Ko se boste lotili doseganja cilja, boste začutili smisel in usmeritev v življenju. Ne glede na to, ali gre za kratkoročni ali dolgoročni cilj, boste z izzivom svojemu umu dali nekaj pozitivnega, na kar se bo lahko osredotočil. Ko boste začeli napredovati, bo vaša samozavest rasla in rasla, spoznali boste, da ste sposobni doseči vse, kar si želite. Izzivati se pomeni tudi izstopiti iz območja udobja. 

  1. Zmanjšajte uporabo družabnih medijev

Vidimo popolne selfije in pozabimo, da so verjetno posneli petdeset fotografij, preden so dobili pravo. Poskusite si zapomniti, da to, kar ljudje delijo o svojem življenju na družbenih omrežjih, ni vedno realno.

  1. Bodite prijazni

Prijaznost do drugih vam bo pomagala, da se boste dobro počutili sami. Preprosta beseda ali dejanje prijaznosti lahko močno vpliva na dan druge osebe. Ta vpliv bo imel velik vpliv na vašo samozavest in samospoštovanje, saj boste videli, kakšno razliko lahko povzročijo vaša dejanja. 

  1. Uporabljajte samozavestne in pozitivne besede.

Uporabljajte samozavestne in pozitivne besede ter se ne ponižujte. Govorite samozavestno, jasno in počasi. Osredotočite se na govorico telesa, stik z očmi in držo.

  1. Prevzemite odgovornost

Če za svoje okoliščine krivite druge ljudi, si s tem odvzemate moč in nižate samospoštovanje. Če pa se strinjate, da ste odgovorni za svoje besede, dejanja in misli, se lahko učite iz svojih napak. To vam bo omogočilo, da se boste počutili, kot da imate nadzor nad svojim življenjem, zato se bo izboljšalo vaše splošno samospoštovanje.

  1. Osredotočite se na pozitivne stvari

Težko je biti srečen, če se nenehno zaničujete. Če ste preveč strogi do sebe, se poskušajte osredotočiti na pozitivne stvari. To lahko storite tako, da praznujete svoje dosežke in verjamete vase. Vedno se spomnite, kako daleč ste prišli, in ne, kako daleč morate še iti.

 

Ni pomembno koliko kamnov vržejo vate, pomembno je le to kar iz njih zgradiš.

 (zenovska modrost)

Eva Krebl

Eva je študentka Biopsihologije. V njeni glavi se vsakodnevno rodi toliko misli, da mora nujno vzeti svinčnik, list in spiti požirek dobrega črnega čaja ter vse to spraviti na papir. Takrat se zanjo ustavi čas. Zato je čisto na mestu, da je vodja našega projekta “Resnične zgodbe” in, da sodeluje pri pripravi prispevkov za blog v sklopu uredništva. Najbolj jo zanima področje klinične psihologije in nevroznanosti. V prostem času pa si rada vzame trenutek za ljudi, dobro knjigo, sprehod v naravi in poslušanje ptičjega petja.

Morda vas bo zanimalo tudi: 

Premagovanje odlašanja

Premagovanje odlašanja

Včasih čakamo na pravi čas, na koncu pa nam ga zmanjka. - Regina Sirois Kaj je odlašanje?Odlašanje...

Kaj je identiteta

Kaj je identiteta

Identiteta je celovito organizirano pojmovanje sebe od drugih različnega posameznika. Vključuje...