Kako torej deluje ljubezen?

Uredništvo
23 decembra, 2021

 

Dolgotrajno ljubečo zvezo lahko zgradimo tako, da smo sposobni začutiti svoje najgloblje potrebe in želje ter jih prevesti v jasne znake, ki pomagajo našim najbližjim, da se odzivajo na nas. Ljubezen moramo biti sposobni sprejeti in se odzivati nanjo. Predvsem pa moramo prepoznati in sprejeti primarno kodo navezanosti, namesto, da bi jo poskusili zavrniti in obiti. V številnih ljubezenskih odnosih so navezovalne potreve in strahovi skriti načrti, ki usmerjajo naše delovanje, a jih ne zaznavamo. Čas je, da prepoznamo in sprejmemo te načrte, zato da bodo lahko aktivno oblikovali ljubezen, ki jo tako zelo potrebujemo.

Pri oblikovanju ljubezni moramo biti odprti in odzivni, tako čustveno kot fizično. Ljudje smo tako narejeni, da potrebujemo nekoga, ki nam bo namenjal pozornost, nas močno objel, nam prišel zelo blizu in se na nas odzval čustveno. To nas gane in s tem se nič ne more primerjati. Lepo se je povezati, objemanje pa globoko zadovoljuje in pomirja, ne glede na to ali dajemo ali sprejemamo. Kljub različnim družinskim ozadjem, kulturam v katerih smo odraščali in genetskem vidiku imamo vsi ljudje skupne potrebe, kar se tiče ljubezni. V nadaljevanju delimo z vami glavne nauke, ki smo jih pridobili tekom decemberske akcije 10 člankov v 10 dneh na temo partnerskih odnosov. V upanju, da pridejo prav tudi vam.

1. Vsi imamo potrebo po tem, da se nam ljubljeni odzovejo na prošnje po varnem zavetju.

2. Čustvneno stradanje je resničnost. Občutki čustvene zapuščenosti in zavrnitve povzročijo fizično in čustveno bolečino in paniko.

3. Če naše osnovne navezovalne potrebe niso zadovoljene, se zelo težko spopadamo z bolečino.

4. Ljubezen nas nagrajuje s čustvenim ravnovesjem, umirjenostjo in resničnim veseljem ter radostjo. 

5. Popolna ljubezen ali popolna spolnost ne obstajata. Perfekcionizem vodi v slepo ulico. Pomembna je čustvena navzočnost.

6. V odnosih ni preprostega razmerja med vzrokom in posledico ali ravnih črt: so samo cikli, ki jih partnerja ustvarjata. Drug drugega vlečemo v kroge in spirale povezanosti in nepovezanosti.

7. Čustva nam natančno povedo, kaj potrebujemo, če jih poslušamo in pustimo, da nas vodijo.

8. Vsi kdaj v paniki potegnemo zavoro. Včasih izgubimo ravnovesje, prevzamejo nas skrbi in želimo imeti stvari pod nadzorom, ali pa otopimo in se izogibamo. Skrivnost je v tem, da se premaknemo naprej, kajti partner se težko sreča z nami, ko smo v takem razpoloženju.

9. Da se približamo svojemu partnerju in se ta odzove, resda potrebujemo pogum, a je vredno, saj so ti ključni trenutki povezovanja čarobni in preobražajoči.

10. Pomembno je, da partnerju odpustimo za prizadejane rane, a to lahko naredimo le takrat, ko razumemo svojo bolečino in vemo, da jo partner v povezanosti čuti z nami.

11. Strast, ki traja, je v ljubezni povsem možna. Plamteča vročina zaljubljenosti je uvod; skladna ljubeča vez pa je simfonija.

12. Zanemarjanje uničuje ljubezen. Ljubezen potrebuje pozornost. Poznavanje svojih navezovalnih potreb in odzivanje na partnerjeve potrebe lahko stketa vez, ki traja.

Čeprav vse to vemo, se moramo vsakokrat, ko izgubimo povezavo z ljubljeno osebo, vsega naučiti znova. Še vedno se moramo v isti nanosekundi odločiti, ali bomo izbrali kritiko, nadzorovanje, zavrnitev, maščevanje ali zapiranje – ali pa bomo raje globoko vdihnili, se uglasili s svojimi čustvi in čustvi ljubljene osebe ter tvegali, se približali, zaupali in objeli.

Povzeto po knjigi dr.Sue Johnson “Hold Me Tight”.

 

 

Uredništvo

Uredništvo našega bloga skrbi za redno objavljanje strokovnih prispevkov sodelavcev, objavljanje zgodb iz projekta Resnične zgodbe ter novic vezanih na delovanje inštituta.

Morda vas bo zanimalo tudi: