Sedanji trenutek ni vedno prijeten, posebej, če doživljate občutke tesnobe. Tesnoba je naraven odziv telesa na stresne situacije. Preko tesnobe vam vaše telo sporoča, da doživlja preveliko količino stresa. Takrat se lahko zgodi, da ne ločite več med mislijo, ki je osredotočena na reševanje problema in neprestano zaskrbljenostjo, ki vam vse samo še otežuje. Ravno zaradi te zmede se ob tesnobi pojavi močen občutek nemoči, katerega pa je mogoče obvladovati.

Tako kot pri večini težkih čutenj, kot so jeza, strah, osamljenost, žalost, se tudi pri tesnobi poraja močna želja,da bi se ji izognili. S tem ustvarimo ravno nasprotni učinek, saj se ta čutenja le močneje kopičijo in bolj intenzivno prihajajo na plan. Zato je zelo pomembno, da se osredotočimo na svoja čustva z občutkom sprejemanja. Čuječnost je način, kateri lahko pomaga pri “krmarjenju skozi razburkano in nepredvidljivo morje” tesnobe, tako da te občutke omili, zmanjša raven stresa in umiri panične napade. S pomočjo čuječnosti razvijate tudi sočutje do sebe, saj vam omogoča, da prepoznate negativne miselne vzorce in čustva, še preden vas ti prevzamejo.

Kaj je čuječnost

Čuječnost je proces, za katerega je značilno neobsojajoče zavedanje trenutnega doživljanja (občutkov, misli, telesnih zaznav in okolja). Gre za opazovanje, brez kritiziranja, s spodbujanjem odprtosti, radovednosti in sprejemanja. Raziskovalci ugotavljajo, da čuječnost sestavljata dva elementa: sposobnost samoregulacije pozornosti in osredotočenost na sedanji trenutek. Praksa čuječnosti temelji na osnovni predpostavki, da neobsojajoče in odprto doživljanje sedanjega trenutka učinkovito zmanjšuje vpliv stresorjev na osebo, saj je pretirana osredotočenost na preteklost ali prihodnost tista, ki povečuje občutke depresije in tesnobe v stresnih trenutkih. 

Kako čuječnost umiri občutke tesnobe

S pomočjo čuječnosti lahko ustvarite prostor med sabo in svojim doživljanjem,  kar ublaži občutek tesnobe. Čuječnost umiri občutke tesnobe, saj:

    • je to proces pri katerem se učite zaupanja in ostajanja z nelagodnimi občutki, brez, da bi jim poskušali pobegniti ali jih analizirati,
    • omogoča varno raziskovanje vzrokov vašega stresa in skrbi, saj sprejemanje sedanjega počutja ponudi priložnost za globlji vpogled in 
    • pomaga pri razumevanju osnovnih vzrokov strahu in nestabilnosti.

Redna praksa čuječnosti ima tudi pozitivne učinke na zdravje, saj povzroči dolgotrajne spremembe razpoloženja, ravni sreče, počutja, lajša psihološke strese in čustvena nihanja.

Na dihanje usmerjena meditacija

Za umirjanje občutkov tesnobe si lahko pomagate z na dihanje usmerjeno meditacijo, ki je primerna tudi za začetnike.

Sedite vzravnano na stolu z ravnim naslonjalom. Če je mogoče, se s hrbtom malo odmaknite od naslonjala, da bo hrbtenica podpirala samo sebe. Stopala imate lahko položena plosko na tla. Zaprite oči ali spustite pogled.

Pozornost usmerite na dihanje, na to, kako vam gre zrak v telo in iz njega. Zaznavajte različne občutke ob vsakem vdihu in izdihu. Opazujte dihanje, ne da bi pričakovali, da se bo zgodilo kaj posebnega. Ni potrebe, da bi dihanje kakorkoli spremenili.

Čez nekaj časa bo vaš um začel begati. Ko to opazite, pozornost spet nežno preusmerite na dihanje, ne da bi se zato jezili nase. Pozorni bodite na to, kako zrak potuje po telesu (skozi nos, pljuča) in iz njega.

Po eni minuti svojo pozornost usmerite nazaj v prostor v katerem se nahajate. Naredite globok vdih, zrak na kratko zadržite, in izdih. Ko ste pripravljeni lahko odprete oči.

Naročite se na e-novice, če želite prejemati prispevke neposredno v svoj e-poštni nabiralnik.